“Една опозиция се различава от управляващите, ако тя е в

...
 “Една опозиция се различава от управляващите, ако тя е в
Коментари Харесай

Проф. Гечев, БСП: Още от този месец минималната заплата да е 50% от средната

 

“Една съпротива се разграничава от ръководещите, в случай че тя е в положение да показа различен бюджет. ” Това съобщи националният представител от “БСП за България ” проф. Румен Гечев в предаването “Още от деня ” по Българска национална телевизия, оповестиха от пресцентъра на партията. 

 

Той уточни съответни неща, с които социалистите не са съгласни: “Този бюджет не е обвързван в задоволителна степен с българската стопанска система и опонира на европейската философия ”, уточни проф. Гечев и изясни: “Продължава да се смята, че единствено към 40% от Брутният вътрешен продукт ще бъде преразпределян през бюджета. Средно в Европейски Съюз това число е 50%. При 185 милиарда лева Брутният вътрешен продукт това значи, че в бюджета не влизат минимум 18 милиарда лева Представете си с 18 милиарда лева по какъв начин би изглеждала българската просвета, майчинството, вложенията. ”  

 

Според него държавното управление целеустремено хвърля прахуляк в очите на хората с фиксацията си в единствено един индикатор - недостига, в случай че той е единствено един от 5 основни индикатора, които се употребяват в Европа и в целия свят при правене на бюджет. “Това не е основен индикатор за витален стандарт и за конкурентоспособност. Изискването за 3% бюджетен недостиг е цинично, защото водещите страни в Европейски Съюз имат сред 5-9% дефицити ”, добави депутатът от Българска социалистическа партия.  

 

По думите му това, че бюджетният недостиг ще е 3%, не значи, че ще бъдем признати тази или идната година в еврозоната. 

 

Проф. Гечев уточни, че в бюджета са заложени едвам 0.25% за просвета. “Ние предлагаме да се усилят разноските за просвета и обучение, само че освен за работни заплати, а за техника, за технологии, по които се образоват студентите, за базата, в която се вършат научни проучвания ”, акцентира социалистът. 

 

Румен Гечев подчертава, че от Българска социалистическа партия упорстват още от този месец да се усили минималната работна заплата, която да е бъде 50% от междинната, както предлага Европейски Съюз. “Ние или ще следваме европейската процедура, или няма да я следваме ”,  разяснява той. 

 

“БСП предлага обществен пакет, включващ още необлагаем най-малко, безвъзмездни медикаменти за деца до 14 години, който е към 800 млн. лева Това е под 1% от Брутният вътрешен продукт и това ще пристигна от по-голяма събираемост на Данък добавена стойност и акцизи ”, сподели още проф. Гечев, като добави: “Ние предлагаме евроатлантически полезности в бюджетната и фискалната политика, да забележим дали евроатлантиците в Народното събрание дали ще ги поддържат. ”  

 

По думите на народния представител Българска социалистическа партия няма да взе участие в цирковете, които се разиграват в Народното събрание. “Заседанието на комисията сякаш за имунитетите е траяло 14 минути, тъй като нямало кворум. Сега ще разискват до 3026 година дали кворумът е 8 души, дали е 12 души. Ние казахме изрично, че се разиграва “ала-бала ” със правосъдната система, че се лъже българският народ и явно се крият хора, които ги е боязън да се изправят пред съда ”, разяснява той и продължи: “Винаги сме казвали, че Иван Гешев укрива нарушители през тези няколко години. Видяхме същинското лице на правосъдната система с така наречен Висш правосъден съвет, който разиграва циркове. Така че всички да си отиват, да идват почтени хора и да стартират да работят. ”

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР